MsKS logo
Dnes je Nedela 05.mája 2024, oslavuje Lesana/Lesia
Podujatie / všeobecné
12. 2. 2014 - 14. 4. 2014 / 8.-18,00 | výstavná sieň

POD ROHÁČOM ŽIJEM

V jednoducho zariadenej horárni nebolo čo zavesiť na stenu. A tak sa hájnikova mladá žena Anna Vojtaššáková, rozhodla namaľovať obrázok. Za motívom nemusela ísť ďaleko, namaľovala pohľad z okna. Panoráma a doliny Roháčov jej potom učarovali na dlhé roky, aj neskôr, keď sa z vtedy ešte tichej Zverovky, podroháčskej časti Zuberca, odsťahovala rodina do Habovky.

Dedinské prostredie ovplyvnilo jej tvorbu, v krajinkách na obrazoch sa najprv okrajovo, neskôr viac a viac objavuje človek.. Ide nenápadne nočnou krajinou, sedí na priedomí, robí na poli. Neskôr krajinársku tvorbu obohatila insitná maliarka biblickými motívmi a kvetmi.
 
 
Je dobré, že aj dnes, v dobe digitálnej fotografie dokážu ešte ľudia zachytiť to čo vnímajú štetcom. Namiesto jednoduchého cvaknutia spúšťou, berú paletu a miešajú farby. Je dobré, že dávajú tomu, čo vidia, či cítia vlastné stvárnenie. Originálne, jedinečné. A je úplne jedno, či umenie robia profesionáli, či iní ako koníčka.
Pokiaľ videnie ľudí nezdegeneruje digitalizácia a pokiaľ nebudú obraz a maliara a jeho techniku hodnotiť len počtom pixelov, ale aj citom či predstavivosťou, klasické výtvarné umenie, ktoré spríjemňuje život celé stáročia, ba tisícročia, bude žiť ďalej. 
 
 
Fotogaléria




Kontakt

email: riaditel@msksdk.sk, msksdk@msksdk.sk

tel: 043 / 586 2269

mob: 0915 895 368


Novinky emailom

Zadajte svoju emailovú adresu.

© 2020 Mestské kultúrne stredisko Dolný Kubín

Ochrana osobných údajov

prihlásenie

Janko