MsKS logo
Dnes je Nedela 28.apríla 2024, oslavuje Jarmila
Podujatie / všeobecné
12. 3. 2009 / 18:00 | kino Choč

Martin Bies & Flamenco Clan

Koncert španielskeho flamenca v štýle Paco de Lucia

Martin Bies

Narodil sa 1. decembra 1972 v Bratislave. Koreňe rodiny Bies siahajú do južného Španielska - Andalúzie.
Hre na gitaru sa venuje od svojich trinástich rokov. V roku 1992 absolvoval Ľudové konzervatórium v Bratislave. Začiatky jeho dráhy sú spojené s flamenco gitarovou školou Paca Peňu, nadväzujúceho na tradíciu veľkých španielských gitaristov - Sabicas, Niňo Ricardo a Ramón Montoya.
V ďaľšom období svoj záujem sústredí výhradne na hru najslávnejšieho nasledovníka tejto tradície, Paca de Luciu, s ktorým ho osobne zoznamuje Paco de Luciov spoluhráč, mladý gitarista Juan Manuel Caňizares. Z mladších gitaristov vychádza hlavne z Vicente Amiga a Tomatita.
V rokoch 1987 - 1994 je členom hudobno-tanečnej skupiny Andalucia.V roku 1988 sa po prvý raz prezentuje na verejnosti spolu s Andaluciou, kde sa začína prezentova? ako sólista a predstavuje aj svoje prvé kompozície. Následne účinkuje v skupinách Flamenco a La Brisa, až do roku 1997, kedy zakladá vlastnú skupinu Flamenco Clan, s ktorou zostavuje celovečerný program, s ktorým sa skupina predstavuje na medzinárodných festivaloch, ako aj na samostatných koncertoch.
Od roku 1995 hos?uje v Slovenskom národnom divadle v Bratislave v opere Don Quijotte, kde doprevádza operné divy ako Sisa Sklovská a Jitka Saparová-Fischerová. V rokoch 1997-2000 pôsobí v balete Carmen ako herec (do libreta voľne dosadený komplic Dona Josého) a flamenco gitarista v jednej osobe. Práve balet Carmen, po prvý raz v celej histórií Slovenského národného divadla, vytvára priestor pre účinkovanie flamencového umelca. V Carmen, prezentuje jeho vlastné flamencové kompozície, popri hudbe Georgea Bizeta a Paca de Luciu, ktorú taktiež interpretuje. V júni 1999 je pozvaný, vrámci slávnostného galakoncertu, na pódiu SND, spolu s orchestrom, doprevádzal slávneho Karla Gotta. Martin Bies je jediným interpretom flamenca, ktorý doteraz účinkoval v predstaveniach Slovenského národného divadla v Bratislave.
V rokoch 2003-2004 uskutočňuje, spolu s Flamenco Clanom a s formáciou Orient Trio (Lýbia-Sýria), sériu koncertov vrámci slovenského turné, prezentujúcich fúziu flamenca s arabskou tradičnou hudbou.
V súčastnosti prezentuje koncertné programy zostavené z vlastnej tvorby, ako aj ním aranžovaných skladieb najslávnejších gitaristov flamenca, ako syntézu flamenco gitary, spevu a tanca.
Martin Bies sa doteraz predstavil v Slovenskej a Českej republike, Španielsku, Izraeli, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a krátke záznamy z jeho vystupení odvysielali Dubai Tv, ORF, ČTV, STV, televízia Markíza, VTV, Slovenský rozhlas, rádio Okey a Rádio_FM.

Flamenco Clan

Ramón El Demo - spev
Pochádza z cigánskej štvrte (barrio gitano) na Myjave, západné Slovensko. Tento mladý cigánský spevák, vychádza zo školy speváckej legendy Camaróna. Demo je nepochybne najväčšiou osobnos?ou flamencového spevu v strednej a východnej Európe.

Reina Gitana - flamenco chorus, tlesky
Pochádza z početnej hudobníckej rodiny, ktorej najslávnejším členom je huslový virtuóz Rinaldo Oláh. Od roku 2004 je členom Flamenco clanu.

Jaro Harvan  - flauta
narodený 1964
V roku 1986 absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Pôsobil v Symfonickom orchestri mesta Oviedo v Španielsku. Od roku 1985 je prvým flautistom orchestra Slovenského národného divadla v Bratislave. Koncertoval v Japonsku, USA, Izreali, Taliansku, Francúzsku, Holandsku, Portugalsku, Španielsku, Švajčiarsku, Rakúsku, Nemecku, Grécku a v Českej a Slovenskej republike.

 

Llavesitas - e-bass, flamenco gitara
Matúš Kľúčik - „Llavesitas“, v roku 2001 absolvoval hudobné Konzervatórium v Bratislave, odbor klasická gitara. V rokoch 1997-1999 pôsobil vo Flamenco clane ako druhý gitarista. Od roku 2004 je opä? členom Flamenco clanu. Taktiež pôsobí v skupinách Love 4 Money a Animal Crackers, ako gitarista, skladateľ a producent.

Peter Vítek - e-bass
Patrí do rodiny Bies, je bratrancom Martina Biesa. V rokoch 1988 - 1995 pôsobil v jazz-rockovej skupine DMNZ. Následne založil multižánrovú formáciu CI5. V hre na basgitaru vychádza zo školy vynikajúceho španielského basgitaristu Carlosa Benaventa, zakladateľa flamenco basgitary a spoluhráča Paca de Luciu.

Juro Vitéz -  cajón, perkusie
V roku 1999 absolvoval Konzervatórium v Bratislave. Pôsobil vo viacerých jazzových a rockových skupinách. Juro Vitéz doprevádza Martina od roku 1993 a v súčasnosti hrá tiež v skupine Le Payaco.

Mateo El Gallito - tanec, cajón, darbukah, tlesky, chorus
Matúš Kohútek - „El Gallito“ je hráč na cajón, dárbuku (arabský bubienok), flamenco tanečník a klavirista. Absolvoval tanečné kurzy v Academia de Baile (Jerez de la Frontera), Academia Contratiempos (Málaga) a v roku 2003 tanečný kurz u Juana Polvilla v Seville. Spolupracoval so sefardskou speváčkou Timna Brauer & Elias Meiri ensemble.

La Gatita  - tanec
Flamencovému tancu sa venuje od roku 1998, kedy začala tancova? v skupine Andalucia, kde pôsobila do roku 2001. La Gatita je žiačkou Renaty Míny - tanečnice a absolventky kurzov najznámejších španielskych tanečných interpretov. V roku 2002 absolvovala tanečný kurz pod vedením španielského tanečného majstra Juana Polvilla, v júni 2003 absolvovala majstrovský tanečný kurz v Academia de Baile v Seville a v roku 2005 majstrovský tanečný kurz u Belén Máyi v Jerez de la Frontera.

 

http://www.martinbies-flamencoclan.sk/

5 € / 4 € (na preukaz občana mesta)

Fotogaléria




Kontakt

email: riaditel@msksdk.sk, msksdk@msksdk.sk

tel: 043 / 586 2269

mob: 0915 895 368


Novinky emailom

Zadajte svoju emailovú adresu.

© 2020 Mestské kultúrne stredisko Dolný Kubín

Ochrana osobných údajov

prihlásenie

Janko